Stikstof uit de lucht

donderdag, 8 augustus 2013
Wetenschappers van de Universiteit van Nottingham hebben een methode ontwikkeld waarmee gewassen stikstof uit de lucht kunnen opnemen. De plant kan hiermee in zijn eigen stikstofbehoefte voorzien, zonder gebruik van kunstmest.   
 
Planten en stikstof
Planten hebben stikstof nodig om te kunnen overleven en groeien. Ze binden het stikstof, waardoor ammoniak ontstaat. De meeste planten kunnen alleen stikstof verkrijgen uit de bodem en zijn daardoor afhankelijk van stikstofhoudende mest. Een klein aantal planten, vooral peulvruchten, bezit van nature het vermogen om stikstof uit de atmosfeer op te nemen met behulp van stikstofbindende bacteriën. 
 
Stikstofbindende bacteriën 
De onderzoekers hebben een methode bedacht om stikstofbindende bacteriën in de cellen van plantenwortels te plaatsen. Deze ontwikkeling biedt in potentie elke cel in de plant de mogelijkheid om stikstof uit de lucht op te nemen.
De implicaties voor de landbouw zijn enorm, stelt de universiteit, omdat deze technologie in de stikstofbehoefte van de plant kan voorzien, zonder gebruik van stikstofhoudende kunstmest.
 
Foto: Hindrik Sijens
 
Meer informatie: