Nu beschikbaar: tool voor het converteren van en naar GML-bestanden

donderdag, 6 augustus 2015
Kaart

Vanaf deze maand zijn de IMAERwriter en de IMAERreader beschikbaar: QGIS-plugins voor het converteren van en naar GML, het bestandformaat van AERIUS. Het gaat om een open source 'demonstrator'-oplossing met basale functionaliteit die door marktpartijen verder ontwikkeld kan worden.

Met de tool kunnen AERIUS-gebruikers bestanden met emissiebronnen bewerken in het vrij beschikbare GIS-pakket QGIS en vervolgens omzetten naar GML. Omgekeerd kunnen GML-bestanden uit AERIUS worden omgezet naar andere formaten. De tool converteert van en naar diverse door QGIS ondersteunde bestandsformaten, waaronder shape-files. Van belang is dat het gaat om een demonstrator-oplossing die werkt voor generieke emissiebronnen, maar nog niet voor specifieke sectoren.

Gebruikers kunnen de tool downloaden via de plugin repository van QGIS (zoek op IMAERwriter en IMAERreader) of via de plugin manager van QGIS. De naam van de tool verwijst naar IMAER, het informatiemodel van AERIUS dat onder meer beschrijft hoe de GML-bestanden zijn opgebouwd.

Eerste ervaringen positief

Cursisten van de PAS-Campus training voor adviseurs van initiatiefnemers hebben al kennisgemaakt met de tool. Jordy Hendrix, specialist luchtemissies bij Royal HaskoningDHV: ‘Deze plugin is heel erg handig als je emissiebronnen in GIS wilt bewerken. Binnen ons bedrijf komt dit heel goed van pas.’ Ook Marike Aalbers, adviseur luchtbeleid bij Tauw vindt dat de plugin goed werkt. ‘We gaan de tool zeker gebruiken in ons dagelijks werk. Verdere uitbreiding van deze eerste versie is zeer welkom!’

Doorontwikkeling

Marktpartijen kunnen het generieke deel van de tool voor de conversie gebruiken als basis voor doorontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van oplossingen voor emissiebronnen van specifieke sectoren. Of het ontwikkelen van plugins voor andere GIS-pakketten of applicaties. Mede daarom is de code zorgvuldig gedocumenteerd. Ontwikkelaars kunnen via het openbare platform GitHub kopieën maken van de code en hun resultaten ook weer vrij beschikbaar stellen.

De nieuwe plugin is onderdeel van AERIUS Extra. Dit is de paraplu waaronder derden tools kunnen aanbieden die zij hebben ontwikkeld voor het gebruik van AERIUS.

Meer informatie