Adviseurs achter de knoppen

maandag, 2 september 2013

Op vrijdag 30 augustus vond in Utrecht de AERIUS Adviseursdag plaats. Zo’n 80 agrarisch adviseurs maakten kennis met AERIUS als instrument voor het berekenen van de stikstofeffecten van projecten. ‘Zelf uitproberen’ stond centraal: de deelnemers zaten in kleine groepjes achter de knoppen en werkten meegebrachte casussen uit. Veel waardering was er voor de snelheid en gebruiksvriendelijkheid van AERIUS.

In het ochtendprogramma gaven Nico-Dirk van Loo van het AERIUS team en Ton Schleedoorn van het ministerie van EZ inleidingen op AERIUS en de PAS. Na afloop konden de deelnemers aan de hand van vier stellingen hun mening gegeven over beide onderwerpen. Veel adviseurs lieten weten uit te kijken naar de PAS als nieuwe aanpak die het aanvragen van een vergunning sterk vereenvoudigt. Wel merken ze op dat op dit moment ook zonder de PAS vergunningen kunnen worden verleend. De adviseurs roepen de provincies op om voor een werkbare PAS de provinciale verschillen zo klein mogelijk te houden. 

Op de stelling ‘Ik verwacht dat ik morgen mijn berekeningen met AERIUS kan uitvoeren’ reageerde een ruime meerderheid van de aanwezigen positief. Zoals een deelnemer het verwoordde: “AERIUS is enorm gebruiksvriendelijk. Ik wil jullie uitdagen om AERIUS zo snel mogelijk beschikbaar te stellen.” 

Het AERIUS team verzamelde alle opmerkingen, wensen en tips van de adviseurs en gaat hiermee aan de slag.

 

Meer informatie