23 september Connect Cafe over wijzigingen in AERIUS Connect

woensdag, 31 augustus 2016

Op vrijdag 23 september is er AERIUS Connect Café. Op 30 september treedt namelijk de nieuwe versie van AERIUS Connect in werking. Dat betekent dat Websocket wordt vervangen door een HTTP/REST. Hierdoor zult u scripts die de AERIUS Connect API aanroepen moeten aanpassen. De oude versie van AERIUS Connect is op dat moment niet meer functioneel. Tijdens het AERIUS Connect Café gaan we hier uitgebreid op in. U bent hiervoor van harte uitgenodigd.

Tijdens de bijeenkomst gaan wij uitgebreid in op de nieuwe versie van AERIUS Connect en laten zien wat dat betekent voor uw werkwijze.  Aan de hand van voorbeelden bespreken we hoe u de nieuwe AERIUS Connect API kunt gebruiken. Er is ruime mogelijkheid tot het stellen van vragen. Wanneer u uw eigen casus of data meeneemt, kijken we samen met u hoe uw eigen implementatie kan omzetten naar de nieuwe AERIUS Connect API.  

AERIUS Connect Cafe

Het Connect Café wordt georganiseerd door de PAS Campus en het AERIUS-team. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.  

Wat: AERIUS Connect Café
Wanneer: Vrijdag 23 september, 9.30 – 12.00 uur
Voor wie: De technische gebruiker (en diens Opdrachtgever) van AERIUS Connect. Het kunnen scripten of programmeren (liefst met python) en basale kennis van xml (of zelfs gml) is nodig voor een goed resultaat
Waar: BIJ12, Leidseveer 2, Utrecht
Aanmelden: mail naar pascampus@bij12.nl

Van websockets naar HTTP/2

Bij de bouw van AERIUS Connect is gekozen voor Websockets. Deze techniek was toen  in opkomst en veelbelovend, maar is inmiddels ingehaald door HTTP/2. Net als gebruikers lopen ook wij bij AERIUS Connect  tegen problemen aan  
Bij overname van het beheer door het RIVM, bleek dat websockets niet wordt ondersteund binnen de RIVM-infrastructuur. Daardoor moet gebruik worden gemaakt van externe serverhosting. Voor sommige gebruikers bleek het niet mogelijk te zijn vanuit hun eigen bedrijfsnetwerk een verbinding te maken met AERIUS Connect waardoor deze gebruikers aanvullende oplossingen moesten ontwikkelen. Met de overgang naar http/REST is het mogelijk om binnen de infrastructuur van het RIVM te draaien en maakt tussen oplossingen voor gebruikers onnodig.

Een bijkomend voordeel is dat de nieuwe AERIUS Connect Api gebaseerd is het Open Api Initiatief (OAI) ook bekend onder de naam swagger. Hierdoor is het eenvoudig om vanuit verschillende programmeertalen eenvoudig een aansluiting te maken op AERIUS Connect.  De AERIUS Connect Api kan eenvoudiger geïntegreerd worden in de eigen omgeving.

Weinig effect

De verwachte wijzigingen voor gebruikers zullen minimaal zijn en zich beperken tot het vervangen van de aanroep. De uiteindelijke berichten die verstuurd worden blijven grotendeels hetzelfde en er zijn ook geen wijzigingen in het informatie model IMAER voor deze overgang.