16.000 AERIUS berekeningen in eerste twee dagen PAS

vrijdag, 3 juli 2015

Initiatiefnemers en hun adviseurs hebben in de eerste twee etmalen van  de PAS intensief gebruik gemaakt van AERIUS. Er vonden zo’n 3.500 gebruikerssessies plaats, waarin ongeveer 16.000 berekeningen werden gedaan, bijna  3.200 berekeningsrapportages geëxporteerd en zo’n 350 meldingen ingediend. Het AERIUS team en het RIVM blijven paraat om kinderziektes van het systeem te verhelpen.

Agrarisch adviseur Rob Aagten van Geling Advies zat op 1 juli om vier uur ’s ochtends achter de pc om de eerste vergunningaanvragen en meldingen te doen. ‘AERIUS is erg gebruiksvriendelijk,’ vindt hij. ‘In het begin draaide het nog wel met horten en stoten. Dat is natuurlijk ook te verwachten met een nieuw programma, maar het was wel erg frustrerend. Nu loopt het prima, behalve met de meldingen. Soms krijgen we die niet verzonden, of we krijgen bericht dat vergunning moet worden aangevraagd, terwijl dat totaal niet logisch lijkt. In die gevallen lijkt het erop dat de provincie een gebied niet goed ingevoerd heeft. Daar hebben we al contact over opgenomen met het bevoegd gezag.’

Ook voor vergunningverleners was de start van de PAS een spannend moment. In Zeeland is Wim Hage key user voor Register. ‘Natuurlijk heb ik rond middernacht gekeken hoe het instrumentarium live kwam. Om tien voor twee hadden wij de eerste melding binnen en om half drie volgde de eerste vergunningaanvraag. Op dit moment heeft Zeeland nog geen gebieden waar de reservering voor meldingen is uitgeput en de vooruitzichten zijn goed. We hadden een paar opstartprobleempjes, zoals een melding die dubbel binnenkwam. Dit werd goed opgepakt door de landelijke helpdesk bij het PAS-bureau. Complimenten daarvoor!’

Zoals verwacht is voor enkele PAS-gebieden in andere provincies de reservering voor meldingen inmiddels bijna uitgeput. Voor deze gebieden kunnen nog wel vergunningen worden aangevraagd, zolang hiervoor nog ontwikkelingsruimte beschikbaar is. Volg de website PAS in uitvoering voor meer informatie.

Kinderziektes snel verhelpen

Het AERIUS team en het RIVM volgen de prestaties van het systeem op de voet en verhelpen eventuele problemen zo spoedig mogelijk. Woensdag was er een korte time out voor een software update. Donderdagavond was het systeem enkele uren uit de lucht door een storing in het datacentrum van het RIVM. Volg @AERIUSapp op Twitter voor mededelingen over eventuele storingen en onderhoud.

Tip: gebruik de goede browser

Bij gebruik van AERIUS Calculator wordt u geadviseerd gebruik te maken van de meest recente versie van Chrome (43.x), Firefox (38.x) of Safari (8.x). U kunt ook Internet Explorer 11 gebruiken, maar deze browser wordt niet optimaal ondersteund. Het gebruik van Internet Explorer 10 wordt vanaf 3 juli volledig afgesloten.

Gebruik AERIUS Calculator
Aantal gebruikerssessies in AERIUS per provincie in de eerste 48 uur van de PAS.