Ruimtelijke verdeling scheepvaartemissies

Versie: 
15-12-2015

In het kort
Bij het bepalen van de depositiebijdrage van binnenvaart- en zeeschepen in 2014 en de toekomstige situaties (2020 en 2030) wordt uitgegaan van de emissiebestanden en emissiegroei die RIVM hanteert bij het opstellen van de GCN/GDN kaarten. De emissiebestanden van het RIVM geven waarden per grid van 1x1 kilometer. In Monitor zijn deze emissies omgezet naar een fijner grid dat meer overlap heeft met de vaarwegen. 

Hoe zijn de scheepvaartemissies in Monitor ruimtelijke verdeeld?
Onderstaande figuur illustreert de 1x1 km vakken (lichtblauwe vakken) waarvoor de emissiegegeven voor scheepvaart beschikbaar zijn. Deze emissiegegevens hanteert RIVM bij het opstellen van de GCN/GDN kaarten. De donkerblauwe lijnen geven de vaarroutes aan, zoals overgenomen in het NWB vaarwegen.

Monitor verdeelt de emissies in de km vakken over de vaarlijnen (zie onderstaande figuur). Daarbij hanteert Monitor een verfijnd grid dat afhankelijk is van de breedte van de vaarweg. Voor bredere vaarwegen wordt uitgegaan van een grid van 250x250 meter, en voor smallere vaarwegen wordt uitgegaan van een grid van 100x100 meter.

Gerelateerde factsheets

Factsheet

Factsheet
411-2644
Voor
  • Monitor
Type
Methodiek
Versie